Eläinystävällistä pääsiäistä!

Pääsiäisperinteisiin kuuluu monia eläimiin välillisesti liittyviä tapoja: maalataan kananmunia, koristellaan virpomisoksat höyhenillä, herkutellaan maitosuklaamunilla ja kenties laitetaan lammaspaistia pöytään. Mämmi on onneksi aina eläimetöntä pääsiäisherkkua.

Entinen häkkikana Pirkko ulkoilemassa

Suomalaisista kananmunista yli 60 % tulee edelleen häkkikanaloista. Vaikka niin sanotut perinteiset häkkikanalat kiellettiin vuonna 2012, ei vapaus kuitenkaan koittanut kanoille. Nykyisin on sallittua kasvattaa kanoja ns. varustelluissa häkeissä, joissa kanoilla on häkeissään käytössä matalalla oleva orsi, pesäkoppi sekä kuopimiseen tarkoitettu pieni muovimaton palanen. Uudet häkit eivät siis juurikaan kohentaneet kanojen hyvinvointia, sillä suurin osa ongelmista jäi yhä olemaan: ahdas tila, verkkopohja ja mahdottomuus monien lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamiseen. Häkkikanojen munia myydään mm. pienryhmäkanala-, orsikanala- ja virikehäkkinimikkeillä.

Noin kolmasosa kanoista elää lattiakanaloissa. Kovin auvoista ei elämä niissäkään ole. Vaikka kanat pääsevät kuopsuttelemaan kuivikkeita ja nukkumaan orsille, aiheuttaa tuhansien lintujen parvissa eläminen stressiä ja toisten lintujen nokkimista, kun kanat eivät opi yksilöllisesti tunnistamaan toisiaan. Samoja ongelmia on myös luomu- ja ulkokanaloissa, vaikka kanat pääsevätkin ulkoilemaan. Kaikkia tuotantomuotoja koskettavat myös kaksi muuta eettistä ongelmaa: kanat elävät vain yhden tuotantokauden verran eli noin puolitoista vuotta, vaikka kanat voisivat luontaisesti elää yli kymmenen vuotta. Lisäksi kukkopojat tapetaan heti kuoriutumisen jälkeen, sillä niille ei ole kananmunantuotannossa käyttöä. Lue lisää erilaisista kanaloista täältä.

Askartelutarvikeliikkeet pullistelevat hauskoja vaihtoehtoja pääsiäisaskarteluun: ei siis ole pakko pitäytyä perinteissä, vaan munien maalaamisen sijaan voi keksiä monenlaista eläimetöntä askarreltavaa! Aidot höyhenet kannattaa myös jättää ostamatta. Höyhenten alkuperä on usein mahdotonta selvittää, eikä tietoa ole saatavilla edes siitä, miten höyhenet on kerätty. Eläinten ystävä valitseekin oksien koristeeksi sellaista materiaalia, mikä varmuudella ei ole vahingoittanut eläimiä. Värikkäistä nauhoista, kreppipaperista ja monesta muusta materiaalista saa kaunista ja värikästä koristetta oksiin, vaikkei höyheniä käyttäisikään.

Maitosuklaasta valmistettujen munien sijaan voi herkutella maidottomalla tummalla suklaalla, josta valmistetaan pääsiäismarkkinoille myös perinteisiä yllätysmunia. Tietoja maidottomista suklaista löytyy esimerkiksi täältä.

Mitä kannattaisi sitten kattaa pääsiäispöytään? Miltä kuulostaisi herkullinen rosmariiniseitan, maa-artisokka-perunapaistos sekä jälkiruuaksi kauniin keltainen pääsiäiskakku? Ohjeet näihin ja moniin muihin eläimettömiin pääsiäisherkkuihin löytyy Chocochili-blogista. Pashakin onnistuu helposti vegaanisena!

Herkullista, rentouttavaa ja eläinystävällistä pääsiäistä!

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija
Animalia

 

lahjoituselaimet_lammas

Tietoja Animalia

Tässä blogissa vierailevien kirjoittajien mielipiteet ovat henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Animalian virallista kantaa. Animalia on Suomen johtava eläinsuojelujärjestö, joka edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Animalian pääasialliset toimintakohteet ovat koe-eläintoiminta, kotieläintuotanto ja turkistarhaus. Animalia tiedottaa, kampanjoi, vaikuttaa lainsäädäntöön ja asenteisiin. Animalia toimii vain avoimesti ja laillisia keinoja käyttäen.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s