Eläinten hyvinvointi yksissä kansissa – ota käyttöön!

Kansalaiskeskustelu viitoittaa eläinten hyvinvoinnin suuntaa ja asenteilla on ratkaiseva merkitys siihen, miten hyvin eläinten hyvinvointi huomioidaan arjessa. Tieto eläimistä on usein sirpaleista tai yksipuolista ja siksi kokonaiskuvan muodostaminen on haastavaa.

Eläinten hyvinvointikeskuksen EHK:n vastajulkaistu Eläinten hyvinvointi Suomessa –raportti on kattava lähdeteos, joka kuvaa laajasti eläinten hyvinvoinnin tilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Raportissa on huomioitu eläinten hyvinvointiin vaikuttavat yhteiskunnan osa-alueet kuten tutkimus, lainsäädäntö, valvonta, politiikka, koulutus, talous, elinkeinon toimijat ja järjestöt. Jotta eläinten hyvinvointi paranee myös käytännössä, on kaikkien tahojen tehtävä yhteistyötä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Raportin vieraskynäkirjoituksissa ovat äänen saaneet kuuluviin esimerkiksi eläinsuojelujärjestöt. Esiin nousee myös tuottajien asenteiden tutkimus, suomalaisten käsitykset tuotantoeläinten hyvinvoinnista, koe-eläinten käyttö, eläinten oikeudellisen hyvinvoinnin valvonta, eläinten hyvinvointiin liittyvä kauppapolitiikka sekä elinkeinon ääni eläinten hyvinvoinnin edistäjänä. Eläinten pito Suomessa –liite antaa tarkempaa tietoa eläimistä, niiden lajityypillisestä käyttäytymisestä sekä yleisimmistä pito-olosuhteista.

Huolimatta siitä, että eläinten hyvinvointiasia on viime vuosina mennyt eteenpäin, parannettavaa löytyy vielä runsaasti. Raportin tiivistelmään on koottu asioita, jotka on huomioitu positiivisina edistysaskelina ja toisaalta kehityskohteita, joihin jatkossa tulisi kiinnittää huomiota.

Raportti tarjoaa neutraalia tietoa eläinten hyvinvoinnista. Se ei ole kannanotto, eikä se yhdellä lauseella kerro, mikä eläinten hyvinvoinnin tila Suomessa on. Se on tehty asiasta kiinnostuneille kansalaisille, alan asiantuntijoille, toimijoille ja opiskelijoille.

Raportin tavoitteena on edistää avointa ja monipuolista keskustelua eläinten hyvinvoinnista ja lisätä toimia eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Raportti ja tiivistelmä ovat ladattavissa Eläinten hyvinvointikeskuksen julkaisut -välilehdeltä http://elaintenhyvinvointikeskus.edublogs.org/

Reeta Törne ja Satu Raussi

Kirjoittajat ovat Eläinten hyvinvointikeskuksesta.

Raportin tekoon ovat osallistuneet Eläinten hyvinvointikeskuksen lisäksi eläinten hyvinvoinnin tutkijat, Helsingin yliopisto, eläinsuojelun valvonnan ohjaamisesta ja johtamisesta vastaava Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, eläinsuojelua koskevia säädöksiä valmisteleva maa- ja metsätalousministeriö sekä lukuisat asiantuntijat.

Tutustu myös EHK:n Facebook- ja Twitter–sivustoihin.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s