Animalian presidenttitentti, osa 8/8: Paavo Väyrynen

Suomessa järjestetään presidentinvaalit heti vuodenvaihteen jälkeen. Vaikka uuden perustuslain myötä presidentin valta kapenee, on presidentillä arvojohtajana ja mielipidevaikuttajana mahdollisuus omalla esimerkillään vaikuttaa myös eläinten asemaan.

Animalia esitti kaikille presidenttiehdokkaille kuusi kiperää kysymystä eläinten hyvinvoinnista. Julkaisemme presidenttiehdokkaiden vastaukset myös Animalian nasuvastisanottu.com -blogissa joulukuun aikana.

Vastaukset julkaistaan Animalian toimistolla arvotussa järjestyksessä: Pekka Haavisto (9.12., vastaukset tässä), Eva Biaudet (11.12., vastaukset tässä), Paavo Arhinmäki (13.12., vastaukset tässä), Timo Soini (15.12., vastaukset tässä), Paavo Lipponen (18.12., vastaukset tässä), Sari Essayah (19.12., vastaukset tässä) ja Sauli Niinistö (21.12., vastaukset tässä).

Paavo Väyrysen kampanjatiimi lähetti Väyrysen vastaukset Animalian kysymyksiin 22.12.2012.

Paavo Väyrynen

Paavo Väyrynen (s. 1946) on pitkäaikainen poliittinen vaikuttaja. Väyrynen on pitkän ja monipuolisen poliittisen uransa aikana toiminut muun muassa Keskustan puheenjohtajana, kansanedustajana, ulkoministerinä, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä, työvoimaministerinä, opetusministerinä sekä Euroopan parlamentin jäsenenä.

Poliitikkona Väyrynen tunnetaan muun muassa Euroopan union kriitikkona. Väyrynen on myös ahkera kirjoittaja, joka on julkaissut parikymmentä teosta.

Väyrysen vaalisivut löytyvät osoitteesta http://vayrynen.com/. Facebookissa Paavo Väyrysen kannatusryhmä löytyy täältä.

Paavo Väyrysen vastaukset Animalialle

Tuleeko mielestänne presidentin ottaa julkisesti kantaa eläinten hyvinvointiin liittyvissä eettisissä kysymyksissä?

Väyrynen: ”Presidentin tulee ottaa kantaa eläinten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin.”

Kohtelevatko suomalaiset mielestänne eläimiä hyvin?

Väyrynen: ”Valtaosa suomalaisista kohtelee eläimiä hyvin. Ongelman muodostaa pieni vähemmistö sekä tuotanto- että lemmikkieläinten omistajista. Myös luonnonvaraisten eläinten huonoa kohtelua esiintyy jonkin verran, ja sekin on yhtä tuomittavaa.”

Mikä on mielestänne pahin eläinten hyvinvointiin liittyvä epäkohta Suomessa ja miten se tulisi korjata?

Väyrynen: ”Kaikenlainen eläinten huono kohtelu on väärin. Niitä on vaikea  panna ”pahemmuusjärjestykseen”. Tärkeintä on jokaisen ihmisen oma vastuu, suhtautuminen eläimiin ja etenkin tahto eläinten huonon kohtelun ehkäisyyn. On puututtava eläinten huonoon kohteluun. Lapsille on annettava hyvää esimerkkiä eläinten kohtelusta. On tarkkaan harkittava mahdollisuuksia huolehtia eläimistä, ennen kuin hankitaan omia eläimiä. Esimerkiksi hylättyjä kesäkissoja ja muita lemmikkejä jätetään käsittämättömän piittaamattomasti heitteille.”

Kannatatteko turkistuotannon lakkauttamista Suomessa siirtymäajalla?

Väyrynen: ”En kannata. Sen tulee säilyä laillisena elinkeinona. Turkistuotannossakin pitää kuitenkin koko ajan kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin ja kehittää sitä.”

Minkälaisen henkilökohtaisen kulutusvalinnan olette tehnyt tai valmis tekemään edistääksenne eläinten hyvinvointia Suomessa?

Väyrynen: ”Muun muassa ostamalla kananmunia, jotka on tuotettu kanaloissa, joissa kanoja hoidetaan hyvin.”

Minkälaisena näette eläinsuojelujärjestöjen merkityksen eläinten hyvinvoinnin edistäjinä Suomessa? Miten suhtaudutte eläinsuojelujärjestöihin?

Väyrynen: ”Järjestöjen asiallinen eläinten hyvinvointiin liittyvien ongelmien esiin nostaminen ja esimeriksi hylätyistä eläimistä huolehtiminen ovat arvokasta työtä. Tällaiseen toimintaan suhtaudun erittäin myönteisesti. Eläinten hyvinvoinnin edistämisessä käytettyjen keinojen ja toimintamuotojen pitää olla lakien ja hyvien tapojen mukaisia. Suurin osa eläinsuojeluun ja -järjestöihin osallistuvista henkilöistä noudattaakin näitä periaatteita.

Pienen vähemmistön harjoittamia turkistarhaiskuja ja yöllisiä, luvattomia kuvauskeikkoja sikaloihin en hyväksy.”

Tietoja Animalia

Tässä blogissa vierailevien kirjoittajien mielipiteet ovat henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Animalian virallista kantaa. Animalia on Suomen johtava eläinsuojelujärjestö, joka edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Animalian pääasialliset toimintakohteet ovat koe-eläintoiminta, kotieläintuotanto ja turkistarhaus. Animalia tiedottaa, kampanjoi, vaikuttaa lainsäädäntöön ja asenteisiin. Animalia toimii vain avoimesti ja laillisia keinoja käyttäen.
This entry was posted in eläinpolitiikka. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s