Animalian presidenttitentti, osa 7/8: Sauli Niinistö

 

Suomessa järjestetään presidentinvaalit heti vuodenvaihteen jälkeen. Vaikka uuden perustuslain myötä presidentin valta kapenee, on presidentillä arvojohtajana ja mielipidevaikuttajana mahdollisuus omalla esimerkillään vaikuttaa myös eläinten asemaan.

Animalia esitti kaikille presidenttiehdokkaille kuusi kiperää kysymystä eläinten hyvinvoinnista. Julkaisemme presidenttiehdokkaiden vastaukset myös Animalian nasuvastisanottu.com -blogissa joulukuun aikana.

Vastaukset julkaistaan Animalian toimistolla arvotussa järjestyksessä: Pekka Haavisto (9.12., vastaukset tässä), Eva Biaudet (11.12., vastaukset tässä), Paavo Arhinmäki (13.12., vastaukset tässä), Timo Soini (15.12., vastaukset tässä), Paavo Lipponen (18.12., vastaukset tässä), Sari Essayah (19.12., vastaukset tässä) ja Sauli Niinistö (21.12.). Ehdokkaista Paavo Väyrynen ei Animalian kysymyksiin ehtinyt vastata.

Sauli Niinistö

Sauli Niinistö (s. 1948) on Kokoomuksen presidenttiehdokas. Niinistöllä on pitkä poliittinen ura: hän on vaikuttanut muun muassa Kokoomuksen puheenjohtajana (1994-2001), Suomen valtionvarainministerinä (1996-2003) sekä eduskunnan puhemiehenä (2007-2011).

Politiikan ohella Niinistö on vaikuttanut muun muassa Suomen Palloliiton puheenjohtajana sekä Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Sauli Niinistön kampanjasivut sijaitsevat osoitteessa http://www.niinisto.fi/. Facebookissa Niinistöä voi kannattaa osoitteessa http://www.facebook.com/niinisto.

Sauli Niinistön vastaukset Animalialle

Tuleeko mielestänne presidentin ottaa julkisesti kantaa eläinten hyvinvointiin liittyvissä eettisissä kysymyksissä?

Niinistö: ”Presidentti voi mielestäni oikein hyvin ottaa kantaa myös eläinten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin.”

Kohtelevatko suomalaiset mielestänne eläimiä hyvin?

Niinistö: ”Valtaosa suomalaisista varmasti kohtelee eläimiä hyvin, olipa sitten kyse tuotanto- tai lemmikkieläimistä. Valitettavasti joukkoon mahtuu aina niitäkin, jotka laiminlyövät vastuunsa. Nämä tapaukset ovat niin eläinten kuin ihmistenkin kannalta surullisia, sillä usein niihin liittyy myös muun elämänhallinnan järkkymistä.”

Mikä on mielestänne pahin eläinten hyvinvointiin liittyvä epäkohta Suomessa ja miten se tulisi korjata?

Niinistö: ”Tuotantoeläinten hyvinvoinnin edellytykset koko maassa tulisi varmistaa. Asianmukaisen valvonnan toimivuuteen sekä säädösten ajantasaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota”

Kannatatteko turkistuotannon lakkauttamista Suomessa siirtymäajalla?

Niinistö: ”En näe turkistarhauksen lakkauttamista ratkaisuna esiin tulleisiin ongelmiin. Turkistarhauksessa ja muussa eläintenpidossa eläinten hyvinvointi on kaiken A ja O. Viranomaisvalvonta sekä alan omavalvonta tulee olla korkealla tasolla, jotta laiminlyöntitapaukset vältetään.”

Minkälaisen henkilökohtaisen kulutusvalinnan olette tehnyt tai valmis tekemään edistääksenne eläinten hyvinvointia Suomessa?

Niinistö: ”Eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat tulevat lähelle päivittäisillä ruokaostoksilla, siis onnellisen kanan munia.”

Minkälaisena näette eläinsuojelujärjestöjen merkityksen eläinten hyvinvoinnin edistäjinä Suomessa? Miten suhtaudutte eläinsuojelujärjestöihin?

Niinistö: ”Vaimoni on toiminut aktiivisesti. Järjestöt tekevät arvokasta ja pitkäjänteistä työtä eläinten hyvinvoinnin kohentamiseksi. Järjestöjen työ osoittaa, että yhteiskunnallinen keskustelu ja vaikuttaminen rakentavassa hengessä saavat aikaan muutoksia.”

Tietoja Animalia

Tässä blogissa vierailevien kirjoittajien mielipiteet ovat henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Animalian virallista kantaa. Animalia on Suomen johtava eläinsuojelujärjestö, joka edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Animalian pääasialliset toimintakohteet ovat koe-eläintoiminta, kotieläintuotanto ja turkistarhaus. Animalia tiedottaa, kampanjoi, vaikuttaa lainsäädäntöön ja asenteisiin. Animalia toimii vain avoimesti ja laillisia keinoja käyttäen.
This entry was posted in eläinpolitiikka. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s