Animalian presidenttitentti osa 6/8: Sari Essayah

Suomessa järjestetään presidentinvaalit heti vuodenvaihteen jälkeen. Vaikka uuden perustuslain myötä presidentin valta kapenee, on presidentillä arvojohtajana ja mielipidevaikuttajana mahdollisuus omalla esimerkillään vaikuttaa myös eläinten asemaan.

Animalia esitti kaikille presidenttiehdokkaille kuusi kiperää kysymystä eläinten hyvinvoinnista. Julkaisemme presidenttiehdokkaiden vastaukset myös Animalian nasuvastisanottu.com -blogissa joulukuun aikana.

Vastaukset julkaistaan Animalian toimistolla arvotussa järjestyksessä: Pekka Haavisto (9.12., vastaukset tässä), Eva Biaudet (11.12., vastaukset tässä), Paavo Arhinmäki (13.12., vastaukset tässä), Timo Soini (15.12., vastaukset tässä), Paavo Lipponen (18.12., vastaukset tässä), Sari Essayah (19.12.) ja Sauli Niinistö (21.12.). Ehdokkaista Paavo Väyrynen ei Animalian kysymyksiin ehtinyt vastata.

Sari Essayah

Sari Essayah (s. 1967) on Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas. Hän toimii tällä hetkellä Euroopan parlamentin jäsenenä. Aiemmin Essayah on tullut tutuksi muun muassa kansanedustajana (vuodet 2003-2007) sekä Kristillisdemokraattien puoluesihteerinä (2007-2009).

Essayah muistetaan poliittisen uransa ohella myös urheilusta: kilpakävelijänä Essayah on voittanut muun muassa MM- ja EM-kultamitalit.

Sari Essayahin presidentinvaalikampanjan verkkosivusto sijaitsee osoitteessa http://www.essayah2012.fi/. Facebookissa Essayahin tukiryhmän löydät täältä.

Sari Essayahin vastaukset Animalialle

Tuleeko mielestänne presidentin ottaa julkisesti kantaa eläinten hyvinvointiin liittyvissä eettisissä kysymyksissä?

Essayah: ”Keskeisenä arvokeskustelijana presidentti voi ottaa osaa kaikkiin yhteiskunnallisiin eettisiin arvokeskusteluihin ja olla itse aktiivisesti nostamassa esille epäkohtia.”

Kohtelevatko suomalaiset mielestänne eläimiä hyvin?

Essayah: ”Keskimäärin kyllä, mutta silti tulee esille eläinsuojelurikoksia, joissa osassa takana on selkeä piittaamattomuus ja/tai tahallisuus.”

Mikä on mielestänne pahin eläinten hyvinvointiin liittyvä epäkohta Suomessa ja miten se tulisi korjata?

Essayah: ”Eläinsuojeluvalvonnan resurssit ovat pienet ja keinovalikoima esim. toistuvien eläinsuojelurikosten estämisessä riittämätön. Tarvitaan lisäresursointia, jotta valvonnasta saadaan kattavampi.”

Kannatatteko turkistuotannon lakkauttamista Suomessa siirtymäajalla?

Essayah: ”En, sillä pelkkä siirtymäaika ei riitä, jos lakkauttamispäätös tehtäisiin, vaan valtion tulisi tukea turkistarhauksen muuhun elinkeinoon vaihtavia yrittäjiä vastaavalla tuella kuin esim. maatalousyrittäjien luopumistukijärjestelmä on.  Mikäli eduskunta kuitenkin tekisi sellaisen päätöksen ilman korvausjärjestelmää, presidenttinä vahvistaisin lain.”

Minkälaisen henkilökohtaisen kulutusvalinnan olette tehnyt tai valmis tekemään edistääksenne eläinten hyvinvointia Suomessa? 

Essayah: ”Pyrin suosimaan luomutuotantoa ruokaostoksilla enkä käytä eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa.”

Minkälaisena näette eläinsuojelujärjestöjen merkityksen eläinten hyvinvoinnin edistäjinä Suomessa? Miten suhtaudutte eläinsuojelujärjestöihin? 

Essayah: ”Eläinsuojelujärjestöt ovat osa vapaaehtoista kansalaisjärjestötoimintaa. Olen työssäni kansanedustajana, puoluesihteerinä ja nyt europarlamentaarikkona säännöllisesti tavannut järjestöjen edustajia mm. lainsäädännön kehittämiseksi. Kuuluin myös itse aikoinani eduskunnan eläinsuojeluryhmään.”

Tietoja Animalia

Tässä blogissa vierailevien kirjoittajien mielipiteet ovat henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Animalian virallista kantaa. Animalia on Suomen johtava eläinsuojelujärjestö, joka edistää eläinten hyvinvointia ja oikeuksia Suomessa ja kansainvälisesti. Animalian pääasialliset toimintakohteet ovat koe-eläintoiminta, kotieläintuotanto ja turkistarhaus. Animalia tiedottaa, kampanjoi, vaikuttaa lainsäädäntöön ja asenteisiin. Animalia toimii vain avoimesti ja laillisia keinoja käyttäen.
This entry was posted in eläinpolitiikka. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s