Koiran ostaminen

Tanja Hartonen-Pulkka

Tanja Hartonen-Pulkka

Nykyään kannattaa olla tarkkana, mistä koiran ostaa. Ja vaikka olisikin tarkka, aina ei huomaa kaikkea. Yhä useampi koiran ostaja tulee tähän tulokseen nykypäivänä.

Sitä vain on niin innoissaan ja sokaistunut koiranpennun kaipuusta, ettei huomaa kaikkia merkkejä ilmassa ja edessään. Jälkeenpäin vasta havahtuu, että olisihan se pitänyt tajuta.

Koiralla ei papereita. No, aina on voinut käydä kasvattajalle vahinko. Mutta on myös mahdollista, että papereita ei ole jostain muusta syystä. Koira on tuotu ulkomailta salaa ja se on teetätetty sekarotuiseksi. Vakuutetaan, että eläin on puhdasrotuinen, papereista huolimatta. Kun mennään kotiin koiran kanssa, huomataan, että pentu on täynnä matoja. Koira tuodaan puoliväliin muka hyvää hyvyyttään, ettei tarvitse hakea pitkästä matkasta. Mutta miten tiedät, millaisessa kodissa koira on ollut.

Kannattaa lukea myös tarkkaan, mihin paperiin nimensä laittaa, varsinkin, jos kasvattaja on lisännyt ehtoja Kennelliiton myyntipaperiin. Oletko valmis sitoutumaan lisäehtoihin, varautumaan, että voi tulla ongelmia ja ongelmat jäävät sinun vastuullesi? Joskus kasvattaja tekee myyntipaperin lisäksi kokonaisen lisäpaperin. Lue se tarkkaan. Ja mitä tulee suullisiin lupauksiin, jos kukaan ei voi todistaa, olet heikoilla.

Joskus voi ilmetä ongelmia. Koira käyttäytyy oudosti ja et voi tietää miten paljon entinen koti on vaikuttanut kaikkeen sen käytökseen. Miten koiraa on pidetty? Missä on pidetty? Onko opetettu sisäsiistiksi, onko osoitettu rakkautta, onko koiran kanssa oltu ylipäätään?

Onko koira kenties ollut häkissä pihan perillä ilman minkäänlaista kontaktia ihmiseen ja vain saanut ruokaa, jos sitäkään tarpeeksi? Kenties siksi se on arka, pelkää, ei opi sisäsiistiksi ja ilmenee muita ongelmia.

Kannattaa kysellä, tutkia, harkita, odottaa. Aina löytyy hyviä kasvattajia, jotka panostavat terveyteen ja koiran sosiaalisuuteen. On kasvattajia, jotka harkitsevat huolella valintansa ja vastaavat myös siitä. Mutta ei kasvattaminen ole helppoa. Se vaatii harkintaa ja joskus voi joku mennä pieleen jopa kokeneeltakin kasvattajalta. Hyvä pentu on monen asian tulos. Myös rotuyhdistykset ja kennelliitto auttavat kiperissä kysymyksissä. Kannattaa kysellä useasta paikasta.

Ja jos asian kääntää toisinpäin, myös kasvattaja joutuu miettimään, minne koiran antaa. Joutuu myös toivomaan, että pentu pääsee varmasti hyvään kotiin. Ostaja vakuuttaa ja kehuu, miten on tilaa. Mutta sitten koiranpentu päätyykin jonnekin ahtaaseen häkkiin, ja koiranpennulle ei ole aikaa.

Koiranpentu ei ole esine, vaan elävä, tunteva olento. Pidetään huoli rakkaista lemmikeistämme, annetaan rakkautta. Saamme kiitollisen ystävän sen eliniäksi! Ja lopuksi, jos minusta tulee kansanedustaja, eläinrääkkääjien tuomioita on ehdottomasti kovennettava!

Tanja Hartonen-Pulkka
Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (Sdp)

Kaikkien Nasuvasti sanottu -blogiin kirjoittavien henkilöiden tekstit ovat heidän henkilökohtaisia mielipiteitään, eivätkä välttämättä edusta Eläinsuojeluliitto Animalian virallista kantaa.


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Yksi vastaus artikkeliin: Koiran ostaminen

  1. Hanna sanoo:

    Tietty on myös kasvattajia, jotka on asiallisia ja eivät vain syystä ja toisesta rekisteröi koiria tai tahtovat kasvattaa roduttomia. Ja sitten paperillisten koirien kasvattajista löytyy myös asiattomia liukuhihnatuottajia. Kannattaa syynätä koiraa myyvä taho tarkoin, ostipa mistä tahansa + itse harkita huolella koiran ottaminen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s