Viisi askelta ympäristö- ja eläinystävälliseen ruokaan

Leo Stranius Kuva: Janne Björklund

Leo Stranius, kuva: Janne Björklund

Elintarvikkeista aiheutuu Suomessa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä 24 prosenttia ja kaikista ympäristövaikutuksista peräti 39 prosenttia.[1] Ympäristön näkökulmasta isoimmat valinnat tehdään asumisen ja liikkumisen lisäksi siis jokapäiväisissä ruokavalinnoissa. Näiden valintojen tueksi tarvitaan monipuolisia yhteiskunnallisia ohjauskeinoja.

Ohessa viisi ehdotusta tulevaan hallitusohjelmaan ympäristö- ja eläinystävällisen ruoan edistämiseksi:

1. Maataloustukipolitiikan uudistus. EU:n maataloustuet on kohdennettava niin, että ne ohjaavat ympäristö- ja eläinystävälliseen ruoantuotantoon. Myös kotimaiset maataloustuet pitää saada kuntoon. Esimerkiksi viljelijätukien ympäristöohjaavuutta pitää lisätä ja lihamenekin edistämiskampanjoiden sijaan tukea kasvisruoan lisäämistä.

2. Ruoan arvonlisäveron porrastus. Ympäristöystävällisen ruuan arvonlisäveroa on alennettava samalla kun muiden elintarvikkeiden veroa voidaan nostaa. Alennus voisi koskea ympäristöä vähän kuormittavia ruoka-aineita, kuten perunaa ja juureksia tai vaikka luomutuotteita.

3. Haittavero lihalle ja juustolle. Esimerkiksi tehotuotetulle lihalle, juustolle ja kasvihuonevihanneksille on asetettava erillinen haittavero polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Lihan hintaa voidaan nostaa myös tiukentamalla eläintuotantoon liittyviä hyvinvointimääräyksiä.

4. Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät. Julkisten hankintojen ohjeistuksia on muutettava niin, että päiväkotien, koulujen, työpaikkojen ja vanhainkotien ruokaloissa on lähtökohtaisesti tarjolla vain kauden mukaista, ympäristöystävällistä ja kasvispainotteista ruokaa. Kasvisruokaa tulisi tarjota lähtökohtaisesti viikon jokaisena päivänä. Erikseen pyytämällä olisi mahdollisuus saada erikoisruokavaliona esimerkiksi uskonnollisista tai terveydellisistä syistä sekaruokaa.

5. Ympäristömerkinnät pakkauksiin. Ihmisillä tulee olla oikeus tietää ostoskorinsa ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset siinä missä tieto hinnasta ja ravintosisällöstäkin on tarjolla. Myös tuottajien ymmärrys ruoan ympäristövaikutuksista lisääntyisi merkintöjen myötä. Merkinnät ohjaisivat kuluttajien käyttäytymisen lisäksi myös tuottajia. Paljon ympäristövaikutuksia aiheuttavien ruoka-aineiden pakkauksiin voitaisiin painaa huomautus tai herättävä tietoisku tupakka-askien varoitusten tapaan.

Suuri osa suomalaisista on jo nyt valmis toimimaan ympäristön hyväksi ruokavalintojen kautta. Ympäristöystävällisen ruoan tukeminen edistää myös eläinten hyvinvointia ja ihmisten terveyttä. Yhteiskunnan tehtävä on tehdä ympäristö- ja eläinystävällisen ruoan käytöstä helppoa, halpaa ja hauskaa.

Leo Stranius

Kirjoittaja on ympäristöasiantuntija, pääsihteeri ja vegaani sekä Vihreiden (sit.) eduskuntavaaliehdokas Helsingissä. Hänen bloginsa (www.leostranius.fi) on valittu Suomen ympäristöblogien ykköseksi.

Kaikkien Nasuvasti sanottu -blogiin kirjoittavien henkilöiden tekstit ovat heidän henkilökohtaisia mielipiteitään, eivätkä välttämättä edusta Eläinsuojeluliitto Animalian virallista kantaa.


[1] Suomen talouden materiaalivirtojen ympäristövaikutukset (ENVIMAT), http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=334358&lan=FI

This entry was posted in eläinsuojelu and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 vastausta artikkeliin: Viisi askelta ympäristö- ja eläinystävälliseen ruokaan

  1. Timppa sanoo:

    Annat sen juuston olla rauhassa! On jo muutenkin ihan tarpeeksi kallista. Hyvä Suomalainen Arkijuusto on ollut jo vuosia suosikkini sen hinnan takia (paras hintalaatusuhde) enkä halua lopettaa juuston syömistä Vihreiden verottamisen takia. Tosin eiköhän eduskunnassa nähdä päättäjän roolissa taas samat vanhat puolueet, samat vanhat huijarit..

  2. Paluuviite: Viikkopäiväkirja 18 (2.-8.5.2011)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s